PMA Long Course 153 MCQs of Academic Tests

If you are worried about initial tests of academic for PMA Long Course 153 and searching past papers which are being taken from the candidates in the initial tests then here all tests are given which are most repeated mcqs after PMA Long Course 153 registration. Because all questions are repeating in academic tests. PMA Long course 153 preparation is now easy to pass with 100% success.

All tests covers PMA Long Course 153 syllabus which are usually followed in PMA Long Course 153 test entry.

Here, you can find past experiences of the PMA Long Course 153 but if you want to see more past mcqs of PMA then see the links given at the page below.

Here more than 100 mcqs are given for best preparation of PMA Long Course Academic tests.

PMA Long Course 153 MCQs papers for academic tests

PMA Long Course 153 MCQs of General Knowledge

  1. Hazarat Urwa bin Zubair’s relation with Hazarat Ayesha is ________________. Answer: (Aunt)
  2. The first Chief Justice of Pakistan was ________________. Answer: (Justice Sir Abdul Rashid)
  3. India did its nuclear test in ________________. Answer: (18 May, 1974)
  4. Manchaar lake is in ________________. Answer: (Pakistan)
  5. The biggest salt range is in the district of ________________ in Pakistan. Answer: (Jehlum)
  6. We boil milk because ________________. Answer: (to kill harmful bacteria and germs)
  7. Parents send their children to school because ________________. Answer: (education is important for their future)
  8. 90% of 90 is ________________. Answer: (81)
  9. A prism has ________________ plane faces. Answer: (Six)
  10. Prophet Muhammad (SAW) teeth were martyred in the gazwa of ________________. Answer: (Uhud)
  11. ________________ helped the USA build relations with China. Answer: (Henry Kissinger)
  12. The smallest continent is ________________. Answer: (Australia)
  13. The Faraiz of Hajj are ________________. Answer: (seven)
  14. The old name of Makkah is ________________. Answer: (Bakkah)
  15. 2 + 2/2 equals ________________. Answer: (3)
  16. The name of Chaudhry Rehmat Ali’s book is ________________. Answer: (Now or Never; Are We to Live or Perish Forever?)
  17. The last Islamic month is ________________. Answer: (Dhu al-Hijjah)
  18. Hazrat Umer (RA) caliphancy number = ________________. Answer: (2)
  19. Ghazwa E Uhud = ________________ Hijri. Answer: (3)
  20. Total Muslim Soldiers in Uhud = ________________ (later became 700). Answer: (1000)

PMA Long Course 153 MCQs Paper Questions

  1. Capital Of Azad Kashmir = ________________. Answer: (Muzzafarabad)
  2. Largest River Of Pakistan = ________________. Answer: (Indus)
  3. Largest River Of Asia = ________________. Answer: (The Yangtze)
  4. World Largest Country By Area = ________________. Answer: (Russia)
  5. Most Populated City Of Sindh = ________________. Answer: (Karachi)
  6. CM of Kpk (2023) = ________________. Answer: (Justice Retired Syed Arshad Hussain Shah)
  7. Bangladesh Currency = ________________. Answer: (Takka)
  8. 1/3% OF 90? Answer: (3)
  9. In a class of 30 students, 2/3 are boys. How many are girls there? Answer: (12)
  10. Out of 1500 students, 1200 are present. What is the percentage of present students? Answer: (80%)
  11. If the 1st day of the month is Monday, then the 13th day is? Answer: (Saturday)
  12. Pakistan joined OIC in ________________. (1969)
  13. In which battle did a significant number of Hafiz-e-Quran Companions martyred? (Battle of Yamama).
  14. Pakistan’s national juice is ________________. (Sugar Cane Juice)
  15. Who introduced the Presidential system? Some answers suggest (Ayub Khan).
  16. Synonym of Wild is ________________. (Civilized)
  17. How many verses are there in the first Surah of the Quran? (5)
  18. Safiullah is the title of ________________. Confirm this as I forgot.
  19. 90% of 90 is ________________. (81)
  20. Why do parents send their children to school? (For grooming)

PMA Long Course 153 MCQs on Current

  1. 1/3% of 120 is ________________. (4)
  2. The largest river in the world is ________________. (Volga)
  3. The first 5 verses are from which Surah? (Al-Alaq)
  4. Defence day is celebrated on ________________. (6 September)
  5. When did Quaid-e-Azam become the President of Pakistan? (1916)
  6. Pakistan River agency is ________________. (Ministry of Water Resources) MoWR
  7. Antonym of “wild” is ________________. (Tamed)
  8. The synonym of “alter” is ________________. (Change)
  9. The value of cos (0) is equal to ________________. (1)
  10. Convert 30 degrees into radians. Answer: (π/6)
  11. The Quran means ________________. (Most read book)
  12. LITERALLY means _____. (Exactly, Word by Word, Line by Line)
  13. The first Governor-General of India was ________________. (Lord William Bentinck)
  14. The second Governor-General of Pakistan was (Khwaja Nizam ud Din).
  15. Which city of Pakistan is known as Babul Islam? (Sindh)
  16. Heer Ranjha was written by ________________. (Waris Shah)
  17. The capital of Bhutan is ________________. (Thimpho)
  18. Ukraine’s capital is ________________. (Kyiv)
  19. In which Surah of the Quran does Allah swear? Answer: (Al-Asr, 103rd chapter (sūrah) of the Qur’ān)
  20. The total seats in the Punjab Assembly are ________________. (371)

PMA Long Course 153 MCQs Forum Questions of Past Experiences

  1. Pakistan-China border agreement was in the year ________________. (2 March, 1963)
  2. What does AJK stand for? (Answer: Azad Jammu and Kashmir)
  3. What is the full form of A.D.B.P? (Answer: Agricultural Development Bank of Pakistan)
  4. A.M.C represents which institution? (Answer: Army Medical College)
  5. What does A.P.P stand for? (Answer: Associated Press of Pakistan)
  6. What is the meaning of A.S.I? (Answer: Assistant Sub-Inspector)
  7. B.B.C is an abbreviation for? (Answer: British Broadcasting Corporation)
  8. C.B.R stands for? (Answer: Central Board of Revenue)
  9. What does C.N.N represent? (Answer: Cable News Network)
  10. C.S.S stands for? (Answer: Central Superior Services)
  11. What is the full form of D.C? (Answer: Deputy Commissioner)
  12. D.I.G represents which position? (Answer: Deputy Inspector-General)
  13. What is the abbreviation E.C.O? (Answer: Economic Cooperation Organisation)
  14. F.I.A stands for? (Answer: Federal Investigation Agency)
  15. I.S.I is an abbreviation for? (Answer: Inter Services Intelligence)
  16. What does S.S.G stand for? (Answer: Special Services Group)
  17. I.M.F represents which international organization? (Answer: International Monetary Fund)
  18. What is the full form of G.D.P? (Answer: Gross Domestic Product)
  19. G.P.O stands for? (Answer: General Post Office)
  20. H.T.V is an abbreviation for? (Answer: Heavy Transport Vehicle)

Related: General Knowledge about Pakistan Free PDF (Download)

PMA Long Course 153 Initial Tests for Preparation

  1. I.B.M represents which corporation? (Answer: International Business Machines)
  2. What does K.D.A stand for? (Answer: Karachi Development Authority)
  3. What is the full form of M.N.A? (Answer: Member of National Assembly)
  4. M.P.A stands for? (Answer: Member of Provincial Assembly)
  5. What does N.A.T.O represent? (Answer: North Atlantic Treaty Organization)
  6. N.C.C is an abbreviation for? (Answer: National Cadet Corps)
  7. What is the meaning of N.I.C? (Answer: National Identity Card)
  8. What does P.C.O stand for? (Answer: Public Call Office)
  9. I.C.J is an abbreviation for? (Answer: International Court of Justice)
  10. What does U.N.O represent? (Answer: United Nations Organization)
  11. What is the full form of S.S.P? (Answer: Senior Superintendent of Police)
  12. Which school did Quaid-e-Azam first join? (Sindh Madrassah-tul-Islam)
  13. When was Quaid-e-Azam admitted to Sindh Madrassah-tul-Islam? (July 4, 1887)
  14. When was Quaid-e-Azam first taken to Bombay? (1887)
  15. Which school did Quaid-e-Azam join during his brief stay in Bombay? (Anjuman-e-Islam School)
  16. When was Quaid-e-Azam readmitted to Sindh Madrassah-tul-Islam? (December 23, 1887)
  17. What was the game Quaid-e-Azam used to play in his school life? (Cricket)
  18. At what age did Quaid-e-Azam take to horse riding? (Ten years)
  19. When did Quaid-e-Azam leave Sindh Madrassah-tul-Islam? (January 30, 1892)
  20. Which school did Quaid-e-Azam join after leaving Sindh Madrassah-tul-Islam? (Mission High School)

Similar Posts