Questions of Best Books and Resources for AFNS Verbal Tests Preparation
36. Mend : Sewing :: Edit : ____
a. Darn
b. Repair
c. Manuscript
d. Makeshift
โ
Correct Answer: c. Manuscript
(Mending is done to sewing, just as editing is done to manuscripts)
37. Abet : ____ :: Alone : Lone
a. Bet
b. Loan
c. Wager
d. Single
โ
Correct Answer: a. Bet
(“A bet” is contained in “abet” just as “lone” is contained in “alone”)
38. 80 : 40 :: 2 : ____
a. 8
b. 4
c. 1
d. 20
โ
Correct Answer: c. 1
(80 is double 40, just as 2 is double 1)
39. Piercing : ____ :: Hushed : Whisper
a. Diamond
b. Watch
c. Siren
d. Ears
โ
Correct Answer: c. Siren
(A piercing sound could be a siren, just as a hushed sound could be a whisper)
40. Segregate : Unify :: Repair : ____
a. Approach
b. Push
c. Damage
d. Outwit
โ
Correct Answer: c. Damage
(Segregate is the opposite of unify, just as repair is the opposite of damage)
41. Congeal : Solidify :: ____ : Char
a. Conceal
b. Singe
c. Evaporate
d. Charge
โ
Correct Answer: b. Singe
(Congeal means to solidify, just as singe means to char)
42. ____ : Marsupial :: Monkey : Primate
a. Opossum
b. Ape
c. Honeybee
d. Moose
โ
Correct Answer: a. Opossum
(An opossum is a type of marsupial, just as a monkey is a type of primate)
47. Conjugate : Pair :: Partition : ____
a. Divide
b. Consecrate
c. Parade
d. Squelch
โ
Correct Answer: a. Divide
(To conjugate means to pair, just as to partition means to divide)
48. ____ : Excerpt :: Exercise : Maneuver
a. Exception
b. Passage
c. Routine
d. Cause
โ
Correct Answer: b. Passage
(An excerpt is a passage, just as an exercise can be a maneuver)
49. Alphabetical : ____ :: Sequential : Files
a. Sort
b. Part
c. List
d. Order
โ
Correct Answer: d. Order
(Things can be in alphabetical order, just as files can be in sequential order)
50. Tacit : Implied :: ____ : Inferior
a. Shoddy
b. Taciturn
c. Forthright
d. Superior
โ
Correct Answer: a. Shoddy
(Tacit means implied, just as shoddy means inferior)
51. Implement : Rule :: ____ : Verdict
a. Propose
b. Render
c. Divide
d. Teach
โ
Correct Answer: b. Render
(You implement a rule, just as you render a verdict)
58. ____ : Subject :: Veer : Path
a. Object
b. Prove
c. Math
d. Digress
โ
Correct Answer: a. Object
(To object is to oppose a subject, just as to veer is to deviate from a path)
59. Pan : ____ :: Ban : Judge
a. Band
b. Critic
c. Author
d. Lawyer
โ
Correct Answer: b. Critic
(A pan is a harsh criticism, just as a ban is a judge’s order)
60. ____ : Oyster :: Paddy : Rice
a. Aphrodisiac
b. Mollusk
c. Bed
d. Sandwich
โ
Correct Answer: c. Bed
(An oyster bed is where oysters grow, just as a paddy is where rice grows)
61. Cicada : ____ :: Collie : Canine
a. Fruit
b. Mineral
c. Cat
d. Insect
โ
Correct Answer: d. Insect
(A cicada is an insect, just as a collie is a canine)
62. Huckster : ____ :: Gangster : Crime
a. Corn
b. Trucking
c. Policeman
d. Advertising
โ
Correct Answer: d. Advertising
(A huckster is associated with advertising, just as a gangster is associated with crime)
63. ____ : Bedrock :: Cement : Foundation
a. Mica
b. Water
c. Lava
d. Sand
โ
Correct Answer: a. Mica
(Mica is a component of bedrock, just as cement is a component of foundation)
64. Dolorous : ____ :: Sonorous : Loud
a. Woozy
b. Weepy
c. Dull
d. Sleepy
โ
Correct Answer: b. Weepy
(Dolorous means sorrowful/weepy, just as sonorous means loud/resonant)
65. Lapidary : ____ :: Dramaturge : Plays
a. Cows
b. Gems
c. Rabbits
d. Movies
โ
Correct Answer: b. Gems
(A lapidary works with gems, just as a dramaturge works with plays)
66. Penurious : ____ :: Deep : Significant
a. Generous
b. Stingy
c. Decrepit
d. Cavernous
โ
Correct Answer: b. Stingy
(Penurious means stingy, just as deep can mean significant)
67. Somnolent : Nap :: Truculent : ____
a. Sleepwalker
b. Journey
c. War
d. Mood
โ
Correct Answer: c. War
(Somnolent relates to napping, just as truculent relates to war/aggression)
68. Nictitate : ____ :: Expectorate : Spit
a. Wink
b. Stomp
c. Quit
d. Smoke
โ
Correct Answer: a. Wink
(To nictitate means to wink, just as to expectorate means to spit)
69. Cytology : ____ :: Geology : Rocks
a. Cyclones
b. Psychology
c. Pharmacology
d. Cells
โ
Correct Answer: d. Cells
(Cytology is the study of cells, just as geology is the study of rocks)
70. Proboscis : ____ :: Abdomen : Gut
a. Prognosis
b. Nose
c. Ear
d. Nausea
โ
Correct Answer: b. Nose
(A proboscis is an animal’s nose/trunk, just as abdomen refers to the gut area)
