AFNS Verbal Intelligence Tests Guide
1. What comes next in the following series? 2, 6, 18, 54, 162, 486, ?
a) 972
b) 1458
c) 1216
d) 1054
Correct Answer: b) 1458
2. What will come next: 1/16, 1/4, 1/2, 2, 4, 16, ?
a) 32
b) 64
c) 8
d) 10
Correct Answer: a) 32
3. Which one is different from the rest?
a) 1234
b) 5786
c) 3456
d) 7890
Correct Answer: b) 5786
4. What number comes next in the following series: 6, 8, 12, 20, ?
a) 30
b) 32
c) 36
d) 40
Correct Answer: c) 36
5. Milk is to white as grass is to?
a) Yellow
b) Green
c) Red
d) Blue
Correct Answer: b) Green
6. Gold is more expensive than iron because?
a) It is heavier
b) It is shiny
c) It is a rare metal
d) It is harder
Correct Answer: c) It is a rare metal
7. If 6 and 4 make 10, write 3 your answer; otherwise write 5.
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6
Correct Answer: a) 3
8. A train left Rawalpindi at 6:45 AM and reached Sahiwal at 3:30 PM. How long did it take?
a) 7.30 hours
b) 8.15 hours
c) 9.00 hours
d) 9.15 hours
Correct Answer: b) 8.15 hours
9. Hand is to?
a) Elbow
b) Shoulder
c) Knee
d) Arm
Correct Answer: b) Shoulder
10. How long will a car take to cover 440 km at 40 km/h, stopping for 30 minutes?
a) 10 hrs
b) 10.15 hrs
c) 10.30 hrs
d) 11 hrs
Correct Answer: c) 10.30 hrs
11. What comes next: 48, 24, 20, 10, 6, 3, ?
a) 0
b) -1
c) 1
d) -3
Correct Answer: b) -1
12. What comes next after 112?
a) 445
b) 400
c) 420
d) 460
Correct Answer: a) 445
13. If A=1, D=2, N=3, R=4, S=5, T=6, then STANDARD = ?
a) 54321612
b) 56132142
c) 65412321
d) 52136421
Correct Answer: b) 56132142
14. What are the missing letters? Tio _
a) P
b) M
c) N
d) L
Correct Answer: c) N
15. Rs 14,000 is 70% of what amount?
a) Rs 18,000
b) Rs 20,000
c) Rs 21,000
d) Rs 22,000
Correct Answer: b) Rs 20,000
16. Window is to?
a) Wall
b) Curtain
c) Glass
d) Door
Correct Answer: d) Door
17. Which of the following is different from the rest?
a) Cricket
b) Football
c) Hockey
d) Billiard
Correct Answer: d) Billiard
18. Which one is different from the rest?
a) Dcef
b) Abcd
c) Efgh
d) Ghij
Correct Answer: a) Dcef
19. Which is different from the rest?
a) Rice
b) Wheat
c) Barley
d) Apple
Correct Answer: d) Apple
20. What is the odd word?
a) TRADYHIU
b) MONDAY
c) SUNDAY
d) TUESDAY
Correct Answer: a) TRADYHIU
21. What are the missing letters? Pul _
a) A
b) I
c) L
d) M
Correct Answer: a) A
22. What comes after ACDB?
a) DFEG
b) DFGE
c) DEFG
d) DCBA
Correct Answer: b) DFGE
23. What number comes next? 40, 35, 30, 25, 20, ?
a) 10
b) 15
c) 5
d) 0
Correct Answer: b) 15
24. What comes after: ABCZ, ABCY, ABC _
a) X
b) Z
c) W
d) V
Correct Answer: a) X
25. 3 is to 5 as 5 is to?
a) 8
b) 10
c) 7
d) 6
Correct Answer: b) 10
26. If A gets Rs.5 more than B, and B gets Rs.4 less than C, what is Bโs share out of Rs.129?
a) Rs.40
b) Rs.44
c) Rs.45
d) Rs.38
Correct Answer: a) Rs.40
27. Which one is different from the rest?
a) Hgf
b) Hge
c) Hij
d) Hgh
Correct Answer: b) Hge
28. What comes next? A, G, L, P, S, ?
a) U
b) T
c) W
d) X
Correct Answer: a) U
29. What comes next? A, Z, C, X, B, ?
a) Y
b) V
c) 22
d) W
Correct Answer: c) 22
30. What number comes next: 3.2, 5.9, 11.3, 22.1, ?
a) 45.0
b) 47.3
c) 43.8
d) 49.2
Correct Answer: b) 47.3
