How to Improve Vocabulary for AFNS Verbal Tests Preparation
71. Rein : Horse :: Control Panel : ____
a. Pilot
b. Bit
c. Plane
d. Rider
โ
Correct Answer: c. Plane
(Reins control a horse, just as a control panel controls a plane)
72. Argentina : Brazil :: ____ : Iran
a. Canada
b. Iraq
c. Ireland
d. Mexico
โ
Correct Answer: b. Iraq
(Argentina borders Brazil, just as Iraq borders Iran)
73. ____ : Play :: Sing : Anthem
a. Act
b. Scene
c. Theater
d. Field
โ
Correct Answer: a. Act
(One acts in a play, just as one sings an anthem)
74. Mouse : ____ :: Flash : Camera
a. Rat
b. Computer
c. Cord
d. Dessert
โ
Correct Answer: b. Computer
(A mouse is used with a computer, just as flash is used with a camera)
75. Cushion : Sofa :: Shelf : ____
a. Ledge
b. Bookcase
c. Storage
d. Frame
โ
Correct Answer: b. Bookcase
(A cushion is part of a sofa, just as a shelf is part of a bookcase)
76. Scrub : Wash :: Sob : ____
a. Cry
b. Water
c. Sad
d. Tease
โ
Correct Answer: a. Cry
(To scrub is to wash vigorously, just as to sob is to cry intensely)
77. Moisten : ____ :: Cool : Freeze
a. Water
b. Soak
c. Oven
d. Grow
โ
Correct Answer: b. Soak
(Moisten is a lesser degree than soak, just as cool is lesser than freeze)
82. Turncoat : Traitor :: ____ : Rogue
a. Scamp
b. Pillow
c. Blush
d. Tricky
โ
Correct Answer: a. Scamp
(A turncoat is a traitor, just as a scamp is a rogue)
83. Hanker : ____ :: Ponder : Think
a. Junk
b. Fool
c. Yearn
d. Bunker
โ
Correct Answer: c. Yearn
(To hanker is to yearn, just as to ponder is to think)
84. Rook : Chess :: ____ : Badminton
a. Grass
b. Tennis
c. Shuttlecock
d. Swing
โ
Correct Answer: c. Shuttlecock
(A rook is a piece in chess, just as a shuttlecock is used in badminton)
85. Bowler : ____ :: Satchel : Bag
a. Hat
b. Lane
c. Trophy
d. Ottoman
โ
Correct Answer: a. Hat
(A bowler is a type of hat, just as a satchel is a type of bag)
86. ____ : Wood :: File : Nail
a. Hammer
b. Cabinet
c. Saw
d. Plane
โ
Correct Answer: d. Plane
(A plane is used on wood, just as a file is used on nails)
87. Volume : ____ :: Stanza : Poem
a. Measure
b. Pint
c. Encyclopedia
d. Kitchen
โ
Correct Answer: c. Encyclopedia
(A stanza is part of a poem, just as a volume is part of an encyclopedia)
88. ____ : Dolphin :: Herd : Cow
a. Ocean
b. Pod
c. Porpoise
d. Leap
โ
Correct Answer: b. Pod
(A group of dolphins is called a pod, just as a group of cows is called a herd)
89. Pharaoh : Dynasty :: ____ : Observations
a. Pundit
b. Weather
c. Astrology
d. Diary
โ
Correct Answer: d. Diary
(A pharaoh leads a dynasty, just as a diary contains observations)
90. Deplete : Decrease :: ____ : Avoid
a. Danger
b. Dislike
c. Miss
d. Shun
โ
Correct Answer: d. Shun
(Deplete means to decrease, just as shun means to avoid)
91. Chatter : Talk :: Flutter : ____
a. Dance
b. Wobble
c. Sing
d. Flap
โ
Correct Answer: d. Flap
(Chatter is constant talk, just as flutter is constant flapping)
92. Plead : ____ :: Submerge : Dip
a. Avoid
b. Dismiss
c. Ask
d. Covet
โ
Correct Answer: c. Ask
(Plead is to ask earnestly, just as submerge is to dip completely)
93. Doze : Sleep :: Tiptoe : ____
a. Walk
b. Flat
c. Shelf
d. Swim
โ
Correct Answer: a. Walk
(Doze is light sleep, just as tiptoe is quiet walk)
94. Ledger : Accounts :: ____ : Democracy
a. Government
b. Election
c. President
d. Canada
โ
Correct Answer: a. Government
(A ledger records accounts, just as government implements democracy)
95. ____ : Money :: Urn : Ashes
a. Cash
b. Wealth
c. Purse
d. Inheritance
โ
Correct Answer: c. Purse
(Money is kept in a purse, just as ashes are kept in an urn)
96. Egregious : Bad :: ____ : Small
a. Minuscule
b. Tall
c. Wicked
d. Cheap
โ
Correct Answer: a. Minuscule
(Egregious means very bad, just as minuscule means very small)
102. Pineapple : ____ :: Orange : Florida
a. Dole
b. Hawaii
c. Canada
d. Mango
โ
Correct Answer: b. Hawaii
(Oranges are associated with Florida, just as pineapples are associated with Hawaii)
103. Quicksilver : Mercury :: Goldbrick : ____
a. Worker
b. Idler
c. Money
d. Idol
โ
Correct Answer: b. Idler
(Quicksilver is another name for mercury, just as goldbrick means idler)
104. Ribbon : ____ :: Icing : Cake
a. Present
b. Cut
c. Bow
d. Typewriter
โ
Correct Answer: a. Present
(Icing decorates cake, just as ribbon decorates presents)
105. Search : ____ :: Defeat : Vanquish
a. Peer
b. Ransack
c. Destroy
d. Find
โ
Correct Answer: b. Ransack
(Ransack means to search thoroughly, just as vanquish means to defeat completely)
