AFNS Verbal Tests Preparation

1. Lahore is the capital of Sindh?
a) Yes
b) No
Correct Answer: b) No


2. Which word denotes a different object?
a) Net
b) Web
c) Netting
d) Trap
Correct Answer: b) Web


3. Complete the word: Nโ€”edโ€”e (Tool)
a) E, L
b) A, B
c) I, D
d) O, R
Correct Answer: a) E, L


4. Good is to bad as white is to?
a) Light
b) Black
c) Pale
d) Colorful
Correct Answer: b) Black


5. Eat is to bread as drink is to?
a) Tea
b) Juice
c) Water
d) Coffee
Correct Answer: c) Water


6. A train and a truck are side by side, and the train is twice as fast. Both are stationary. Who will reach a 100 km destination first?
a) Truck
b) Train
c) Both
d) No one
Correct Answer: d) No one


7. Students play games because?
a) They enjoy
b) They want to pass time
c) They want to remain healthy
d) It is compulsory
Correct Answer: c) They want to remain healthy


8. Which of the following pairs is different from the rest?
a) Begin and start
b) Happy and joyful
c) Bright and shining
d) Cold and freezing
Correct Answer: a) Start and begin


9. X’s son is the cousin of Y’s son. If Y has no brother, what is X to Y?
a) Father
b) Mother
c) Sister
d) Aunt
Correct Answer: c) Sister


10. Complete the word: Vโ€”oโ€”โ€“et (Colour)
a) I, L
b) E, T
c) U, A
d) A, S
Correct Answer: a) I, L


11. Flying is to bird as creeping is to?
a) Snake
b) Tiger
c) Snail
d) Dog
Correct Answer: c) Snail


12. Which of the following is different from the rest?
a) Pakistan
b) Germany
c) China
d) India
Correct Answer: b) Germany


13. Army is to navy as soldier is to?
a) Pilot
b) Commander
c) Sailor
d) Cadet
Correct Answer: c) Sailor


14. Which word pair is unlike the others?
a) Cold and freezing
b) Bright and shining
c) Large and big
d) Hard and solid
Correct Answer: b) Bright and shining


15. If 455 stands for DEED, then what does 6554 stand for? (6=F, 5=E, 4=D)
a) FEED
b) FEEE
c) FEDE
d) FEED
Correct Answer: d) FEED


16. Aslam says their cock is the best. How many eggs will it lay in a year?
a) 5
b) 100
c) 365
d) 0
Correct Answer: d) 0


17. Bicycle is to motor car as biped is to?
a) Animal
b) Vehicle
c) Quadruped
d) Robot
Correct Answer: c) Quadruped


18. Complete the word: Sโ€”rโ€”p (Medicine)
a) Y, U
b) A, E
c) Y, I
d) Y, T
Correct Answer: a) Y, U (Syrup)


19. January is to December as Sunday is to?
a) Monday
b) Saturday
c) Friday
d) Thursday
Correct Answer: b) Saturday


20. A helicopter rises 15 km and travels 10 km north. At landing, which direction does it need?
a) East
b) North
c) South
d) West
Correct Answer: c) South


21. Cause is to effect as disease is to?
a) Germ
b) Cure
c) Death
d) Virus
Correct Answer: c) Death


22. A woman says: “Her mother is the only daughter of my mother.” What is the girl to the woman?
a) Daughter
b) Niece
c) Cousin
d) Aunt
Correct Answer: a) Daughter


23. Dawn is to dusk as morning is to?
a) Afternoon
b) Noon
c) Night
d) Evening
Correct Answer: d) Evening


24. Iqbal’s father is the brother of your sister. What relation is Iqbal to you?
a) Cousin
b) Nephew
c) Uncle
d) Brother-in-law
Correct Answer: b) Nephew


25. What comes next: 3=3, 3=9, 3=15, 3=?
a) 18
b) 21
c) 24
d) 27
Correct Answer: b) 21


26. Complete the word: Lโ€”โ€“nโ€”h (Meals)
a) A, C
b) U, C
c) O, G
d) E, S
Correct Answer: b) U, C (Lunch)


27. Washington is the capital of USA?
a) Yes
b) No
Correct Answer: a) Yes


28. What comes next: 6=0, 7=7, 8=16, 9=?
a) 24
b) 25
c) 27
d) 30
Correct Answer: c) 27

More Related Posts