AFNS Verbal Tests Preparation: Common Mistakes to Avoid
AFNS Verbal Tests preparation is essential for candidates aiming to join the Armed Forces Nursing Service (AFNS). These tests assess verbal ability, comprehension, and language skills, which are crucial for effective communication in a military healthcare setting. To excel, candidates should focus on vocabulary building, grammar, and practice with sample questions.
Proper AFNS Verbal Tests preparation includes regular mock tests, time management strategies, and reviewing past papers. With the right approach, aspirants can enhance their performance and increase their chances of success in the selection process.
Top Strategies for Effective AFNS Verbal Tests Preparation
1. ____ : Trail :: Grain : Grail
a. train
b. path
c. wheat
d. holy
โ
Correct Answer: a. train
2. Particular : Fussy :: ____ : Subservient
a. meek
b. above
c. cranky
d. uptight
โ
Correct Answer: a. meek
3. ____ : Horse :: Board : Train
a. stable
b. shoe
c. ride
d. mount
โ
Correct Answer: d. mount
4. Tureen : ____ :: Goblet : Wine
a. napkin
b. soup
c. spoon
d. pilsner
โ
Correct Answer: b. soup
5. 4 : 6 :: ____ : 16
a. 2
b. 14
c. 8
d. 10
โ
Correct Answer: b. 14 (Pattern: +2, +10)
6. Son : Nuclear :: ____ : Extended
a. father
b. mother
c. cousin
d. daughters
โ
Correct Answer: c. cousin
7. Coif : Hair :: ____ : Musical
a. shower
b. close
c. praise
d. score
โ
Correct Answer: d. score
8. Feta : Greek :: Provolone : ____
a. salad
b. Swiss
c. blue
d. Italian
โ
Correct Answer: d. Italian
9. Moccasin : Snake :: ____ : Shoe
a. alligator
b. waders
c. asp
d. loafer
โ
Correct Answer: d. loafer
10. ____ : Zenith :: Fear : Composure
a. apex
b. heaven
c. heights
d. nadir
โ
Correct Answer: d. nadir (Opposites analogy)
11. Pill : Bore :: Core : ____
a. center
b. mug
c. bar
d. placebo
โ
Correct Answer: a. Center (A pill is another word for a bore, and a core is another word for a center.)
12. Pilfer : Steal :: ____ : Equip
a. return
b. damage
c. exercise
d. furnish
โ
Correct Answer: d. furnish
13. Native : Aboriginal :: Naรฏve : ____
a. learned
b. arid
c. unsophisticated
d. tribe
โ
Correct Answer: c. unsophisticated
14. Junket : ____ :: Junk : Trash
a. trounce
b. trip
c. refuse
d. trinket
โ
Correct Answer: b. trip (Junket = a trip, often political; junk = trash)
15. ____ : Festive :: Funeral : Somber
a. tension
b. soiree
c. eulogy
d. sari
โ
Correct Answer: b. soiree (Soiree = festive party; funeral = somber event)
16. Fetish : Fixation :: Slight : ____
a. flirt
b. sloth
c. insult
d. confuse
โ
Correct Answer: c. insult
17. Hovel : Dirty :: Hub : ____
a. unseen
b. prideful
c. busy
d. shovel
โ
Correct Answer: c. busy (Hovel = dirty place; hub = busy center)
18. Bog : ____ :: Slumber : Sleep
a. dream
b. foray
c. marsh
d. night
โ
Correct Answer: c. marsh (Bog = marsh; slumber = sleep)
19. ____ : Segue :: Throng : Mass
a. subway
b. church
c. transition
d. line
โ
Correct Answer: c. transition (Segue = transition; throng = mass of people)
20. Ragtime : United States :: Raga : ____
a. cloth
b. country
c. piano
d. India
โ
Correct Answer: d. India (Ragtime = American music; raga = Indian classical music)
21. miserly : cheap :: homogeneous : ____
a. extravagant
b. unkind
c. alike
d. friendly
โ
Correct Answer: c. alike (Homogeneous = things that are alike)
22. skew : gloomy :: slant : ____
a. glee
b. foible
c. desperate
d. gloaming
โ
Correct Answer: c. Desperate (To skew is a synonym of to slant, and to be gloomy is a synonym for desperate.)
23. eider : ____ :: cedar : tree
a. snow
b. plant
c. duck
d. pine
โ
Correct Answer: c. duck (Eider = type of duck; cedar = type of tree)
24. gerrymander : divide :: filibuster : ____
a. bend
b. punish
c. delay
d. rush
โ
Correct Answer: c. delay (Gerrymander = divide unfairly; filibuster = delay legislation)
25. vapid : ____ :: rapid : swift
a. inspired
b. turgid
c. wet
d. insipid
โ
Correct Answer: d. insipid (Vapid = insipid/boring; rapid = swift)
26. denim : cotton :: ____ : flax
a. sheep
b. uniform
c. sweater
d. linen
โ
Correct Answer: d. linen (Denim is made from cotton; linen is made from flax)
27. obscene : coarse :: obtuse : ____
a. subject
b. obstinate
c. obscure
d. stupid
โ
Correct Answer: d. stupid (Obtuse = stupid; obscene = coarse/offensive)
28. Diamond : Baseball :: Court : ____
a. Poker
b. Jury
c. Grass
d. Squash
โ
Correct Answer: d. Squash
(Diamond = baseball field; court = squash/tennis area)
29. Quixotic : Pragmatic :: Murky : ____
a. Rapid
b. Cloudy
c. Clear
d. Friendly
โ
Correct Answer: c. Clear
(Quixotic (idealistic) is the opposite of pragmatic (practical), just as murky is the opposite of clear)
30. Jibe : Praise :: ____ : Enlighten
a. Jib
b. Delude
c. Worship
d. Wed
โ
Correct Answer: b. Delude
(A jibe is a taunt (opposite of praise), just as deluding is the opposite of enlightening)
31. Smear : Libel :: Heed : ____
a. Represent
b. Doubt
c. Consider
d. Need
โ
Correct Answer: c. Consider
(To smear someone is to libel them, just as to heed means to consider)
32. Nymph : ____ :: Seraphim : Angel
a. Maiden
b. Sinner
c. Candle
d. Priest
โ
Correct Answer: a. Maiden
(A nymph is a type of maiden (mythological nature spirit), just as seraphim are a type of angel)
33. Marshal : Prisoner :: Principal : ____
a. Teacher
b. President
c. Doctrine
d. Student
โ
Correct Answer: d. Student
(A marshal oversees prisoners, just as a principal oversees students)
34. Fecund : Infertile :: ____ : Fleet
a. Rapid
b. Slow
c. Fertilizer
d. Damp
โ
Correct Answer: b. Slow
(Fecund (fertile) is opposite to infertile, just as slow is opposite to fleet (fast))
35. Poetry : Rhyme :: Philosophy : ____
a. Imagery
b. Music
c. Bi-law
d. Theory
โ
Correct Answer: d. Theory
(Rhyme is characteristic of poetry, just as theory is fundamental to philosophy)
